WINNICA DOMUS VINI

Nasza winnica powstała na Węgrzech w 1989 r. i właścicielem jest Firma WAY FINE PROVIN KFT. w Polsce działamy samodzielnie od 2009 r. pod nazwą DOMUS VINI SP. JAWNA.
Winnica posiada ponad 95 hektarów upraw winorośli na Węgrzech. Poza tym Firma dzierżawi na potrzeby winnicy prawie 500 hektarów upraw winorośli. w roku 2009 nasza winnica wyprodukowała ponad pięć milionów butelek. Cała produkcja jest skupiona tylko i wyłącznie na eksport. Aktualnie sprzedajemy do 15 państw na całym świecie. Produkcja wina odbywa się w miejscowości Kiskoros na południu Węgier. Region Kunsag jest najbardziej nasłonecznionym regionem na Węgrzech i najwięcej słonecznych dni w roku jest odnotowanych właśnie w Kunsag.
Zajmujemy się tylko i wyłącznie produkcją win butelkowanych i nie sprzedajemy wina w cysternach, aby chronić jakość naszych win. Posiadamy bardzo nowoczesną linię technologiczną i własne profesjonalne laboratorium. Jesteśmy w stanie napełnić ponad dwadzieścia tysięcy butelek dziennie do sprzedaży. Oferujemy dwanaście rodzajów win i dwa rodzaje win musujących. Nasze wina zostały wyróżnione wieloma medalami na regionalnych i międzynarodowych targach win na Węgrzech.
Mamy nadzieję, że przedstawiona oferta w katalogu wzbudzi Państwa zainteresowanie i niebawem będziemy mogli nawiązać owocną współpracę.

 
WINNICA DR GÁL LAJOS

Lajos Gal to ważna postać w egerskim gwiazdozbiorze. Choć w rodzinie nie było tradycji winiarskich Lajos zdecydował się studiować enologię w Budapeszcie (zrobił tam po studiach doktorat – z bikavera!). Pisał prace naukowe, angażował się w wiele projektów związanych z Egerem. Był wieloletnim szefem egerskiego Instytutu Winorośli i Wina (zrezygnował w 2008 roku). Podczas prac w instytucie wiele czasu poświęcił badaniu genetyki botrytis cinerea. Dziś jest wykładowcą w Wyższej Szkole Rolniczej w Eszterházy i sekretarzem gminy winiarskiej w Egerze. Ten niestrudzony popularyzator lokalnych win, animator i spiritus movens wielu zmian w działaniach mających zmienić wizerunek i jakość egerskiego wina znajduje jeszcze czas, by gospodarzyć na 8 hektarach (pierwsze oficjalne wina powstały w 1999 roku).

Wysiłki Lajosa o poprawienie kondycji bikavera są powszechnie znane. Jest on przy tym miłośnikiem tradycji i zwolennikiem podtrzymania klasycznego stylu tamtejszych win. Dąży do zaostrzenia przepisów, jest animatorem wprowadzenia w bikaverach kategorii superior oraz wyszczególniania istotnych terroir na etykietach butelek. To klasyczny przykład oddanego sprawie winiarza, ale i akademika, który wie o co i jak walczyć, by odbudować nadszarpnięty wizerunek „byczej krwi”. Dobrze naszego bohatera określił Wojtek Bosak w jednym z artykułów nazywając go „Dr Gál i Mr Bikaver”...

Lajos Gál planuje rozbudować i unowocześnić winiarnię (teraz całe jej zaplecze znajduje się pod domem). W nowopowstałym budynku znajdzie się miejsce na salę degustacyjną i galerię sztuki. Jest dla kogo rozwijać całe przedsięwzięcie, bo syn Péter jest dyplomowanym enologiem. Styl posiadłości określić można jako typowo egerski, nieco surowy, ziemisty. Na szczególną uwagę zasługują wina Tag Dűlő Olaszrizling i Peter Bora, ale znajdziemy też udane interpretacje pinot noir i bikavera.

 
WINNICA VILMOS THUMMERER

Znany i uznany producent, który od lat konsekwentnie buduje markę i rozwija firmę (w 1995 roku otrzymał na Węgrzech tytuł „Winiarza Roku”). Zdążył również w Polsce zaskarbić sobie sympatię miłośników wina. Winiarnia Thummererów położona jest 12 km od miasta, w miejscowości Noszvaj. Posiadłość to przyjemne, profesjonalnie przygotowane miejsce, oferujące pobyt, posiłek i wina w niezłych cenach. Jest to naprawdę dobry adres zarówno jeśli chodzi o odwiedziny jak i zakupy. Winiarnia dumna jest z dużych piwnic, pełnych długich korytarzy, gdzie panują idealne warunki do przechowywania wina (najstarsza, ponad stuletnia część ma powierzchnię ponad 4,5 tysięcy m2). Popisowym winem tej winiarni jest Vili Papa cuvee. Wina często dojrzewają tu w beczkach, w wielu przypadkach jest to udane posunięcie. Wina cechuje wyższa zawartość alkoholu, jednak często dobrze ukryta w wyrazistej strukturze wina. Zięć Vilmosa jest mistrzem kucharskim i wraz z jego córką zajmują się gastronomią. Produkuje się tu sporo rodzajów win i ciągle eksperymentuje, duża oferta zarówno win podstawowych jak i jakościowych. Vilmos jest członkiem Węgierskiej Akademii Wina.

FILOZOFIA BIKAVERA WG VILMOSA THUMMERERA:

„Powinien być produkowany zarówno z węgierskich jak i „międzynarodowych” odmian. Oczywiście w kupażu powinien dominować Kekfrankos, powinna się w nim znaleźć również Kadarka – widzę ją tam chętnie, ale trzeba pamiętać, że jest to odmiana trudna w uprawie, chimeryczna. Ja sam bardzo muszę co roku o bikavera bardzo pieczołowicie zadbać. A kadarka nie pozwala na takie podejście, nie zawsze się udaje, mamy z nią trudności. A przecież chcemy, bbikaver był co najmniej poprawnym i chętnie pitym winem. Bikaver jest jeszcze zbyt „młody”, zbyt wielu wpływom i zmianom był poddawany, by mówić o jego definicji, nie zdążył przez lata okrzepnąć stylistycznie, a do tego wszystkiego był jeszcze podrabiany...”.


copyright © domusvini.pl realizacja : Projektowanie stron internetowych Kraków - intellect.pl